Våre Tjenester

Nedenfor finner du våre tjenesteområder. Ta gjerne kontakt med oss om du ønsker å vite mer!

Rådgiver bygningsfysikk

Bygningsfysikk og energi

  • Agnalt & Holmen har sentral godkjenning for tiltaksklasse 1-3 for bygningsfysisk prosjektering.

    Vi leverer:
    Vi utfører rådgivning og prosjektering innenfor bygningsfysikk og energi for nybygg og rehabilitering for alle bygningskategorier.

  • Alle nybygg, samt større rehabiliteringer, skal ivareta krav i henhold til byggeforskriftene (TEK 17).

    Med dagens fokus på energibruk, både med hensyn til miljø og økonomi, så er det også ofte ønskelig med høyere energiambisjoner enn TEK 17. Det er viktig å legge føringer tidlig i prosjekterings- og planleggingsfase for ønsket energiambisjon, slik at både prosjekterings- og utførelseskostnader holdes nede. Vi bistår gjerne i tidlig fase for å sette riktige krav til ditt prosjekt, eller i senere detaljprosjekt for å dokumentere at bygning ivaretar bestemte krav.

    Vi leverer:

    Agnalt & Holmen har lang erfaring med energiberegninger for alle bygningskategorier, alle tiltaksklasser (TK 1-3) og alle kjente energiambisjoner. Vi utfører energiberegninger mot byggeforskrifter, passivhus, Svanemerket, Futurebuilt (nær nullenergi og plusshus), BREAAM-NOR (både gammel og ny manual), eller eventuelt andre ønskelige energiambisjoner.

    Energiberegningene utføres i Simien 6.019 eller PRO, som er Norges ledende programvare for beregning av energibruk og inneklima i bygninger. Resultater fra energiberegning presenteres i en premissrapport, som etter endt prosjektering kan benyttes som en Asbuilt dokumentasjon med oversikt over alle relevante inndata for klimaskall og teknisk anlegg.

    Agnalt & Holmen AS har erfaring med rådgivning for BREEAM-NOR, Svanemerket, passivhusstandard og Futurebuilt og hjelper deg med å få miljøsertifisert ditt bygg etter ønsket ordning

  • Vi leverer:
    Agnalt & Holmen AS har erfaring med rådgivning for BREEAM-NOR, Svanemerket, passivhusstandard og Futurebuilt og hjelper deg med å få miljøsertifisert ditt bygg.

Uavhengig kontroll

  • Vi er sentralt godkjent og tilbyr uavhengig kontroll av bygningsfysikk.

    Vi leverer:
    Uavhengig kontroll for:

    • Lufttetthet og våtrom, TK1

    • Bygningsfysikk utførelse, TK2-TK3

    • Bygningsfysikk prosjektering, TK2-TK3

  • Vi leverer:

    Agnalt & Holmen tilbyr uavhengig kontroll for:

    • Konstruksjonssikkerhet utførelse, TK1-TK2

    • Konstruksjonssikkerhet Prosjektering i TK1-TK2

inneklima dagslys

Inneklima, dagslys og klimagass

  • Krav til termisk inneklima i henhold til byggeforskrifter finnes i TEK 17 §13-4. I byggeforskriftene er kravet at alle rom for varig opphold skal tilrettelegges ut fra hensynet til helse og tilfredsstillende komfort ved forutsatt bruk.

    Utover TEK 17 så er det også muligheter for å oppnå poeng i Breeam NOR for termisk inneklima (Hea 03).

    Vi leverer:
    Agnalt & Holmen AS utfører inneklimasimuleringer med hensyn til forskriftskrav, samt med støtte fra RIF-veileder for termisk inneklima. Vi har også erfaring med simuleringer mot BREEAM-NOR Hea 03 for næringsbygninger.

    Simuleringene utføres i Simien 6.019, PRO eller i IDA ICE ved forespørsel.

  • Krav til dagslys i henhold til byggeforskrifter finnes i TEK 17 §13-7. Alle bygninger skal ha tilfredsstillende tilgang på dagslys med mindre bruken tilsier annet. Tilstrekkelig mengde daglys er viktig for både trivsel og helse.

    I byggeforskriftene er det krav til gjennomsnittlig dagslysfaktor for alle nybygg eller større rehabiliteringer (f.eks. hovedombygging eller bruksendring). For bolig kan dette også dokumenteres med en forenklet formel, mens for næringsbygg må det beregnes gjennomsnittlig dagslysfaktor for alle rom definert for varig opphold.

    Dagslysfaktor er forholdet mellom horisontal belysningsstyrke innendørs og horisontal belysningsstyrke utendørs målt 0,80 meter over gulv. Måling utføres med klimafil med overskyet vær og uavskjermet horisont. Gjennomsnittlig dagslysfaktor er gjennomsnittet av dagslysfaktoren som måles ved de ulike målepunktene i rommet.

    I blant annet BREEAM-NOR og Svanemerket stilles det egne krav til gjennomsnittlig dagslysfaktor og fordeling av dagslys.

    Vi leverer:
    Agnalt & Holmen utfører dagslyssimulering i IDA ICE for alle bygningskategorier, tiltaksklasser (TK 1-3) og alle kjente dagslyskrav og/eller ambisjoner. IDA ICE er validert etter CIE 171:2006

  • Klimagassregnskap har siden sommeren 2023 vært et krav i byggeforskriftene ved oppføring av nybygg eller ved hovedombygging. Vi ser fortsatt at det er prosjekter som glemmer dette og leveres uten klimagassregnskap når FDV-dokumenter innleveres byggherre. Ansvarlig søker har ansvaret for at dette gjennomføres for standard TEK-bygg .

    TEK 17 stiller ingen krav til utslipp enda, med dette vil komme. Det er pr. nå kun krav om å gjennomføre klimagassberegninger av materialer iht. NS 3720 for utvalgte faser.

    Flere og flere prosjekter stiller også strengere krav til klimagassutslipp og benytter seg av ordninger som Breeam NOR, Futurebuilt e.l.

    Vi leverer:

    §  Agnalt & Holmen AS utfører klimagassberegninger i henhold til NS 3720 opp mot terskelverdi eller mot referansebygg. Vi har erfaring med beregninger mot forskriftskrav, Breeam NOR, OBOS krav, samt også prosjektspesifikke krav.

    Beregninger utføres i Norskproduserte programvaren Reduzer.

Tilstandsvurdering og bygningsbesiktelse

Tilstandsanalyse og skadesaker

  • Tilstandsvurderinger og tilstandsanalyser utføres for å kartlegge eksisterende bygning og tilhørende klimaskall og tekniske anlegg.

    Vi leverer:
    Agnalt & Holmen har lang erfaring med tilstandsvurderinger og utfører tilstandsanalyser for nivå 1-2 i henhold til NS 3424. Rapport inkluderer blant annet fastsettelse av tilstandsgrad (TG) og konsekvensgrad.

    I tillegg utføres grovt kostnadsestimat for de eventuelle utbedringene for å løfte klimaskall og teknisk anlegg til TG 0 med priser i henhold til Holte - Priskalkulator. Vi er også behjelpelig med innhenting av priser fra entreprenører og leverandører ved behov.

  • Inspeksjon med drone gjør det enkelt å inspisere takflater eller andre steder som vanligvis er utilgjengelige for inspeksjon.

    Vi leverer:
    Vi tilbyr droneinspeksjon av takflater og annet og har droneførerkort i klasse A1/A3

  • I byggeforskriften er det krav om at produkter og konstruksjoner skal være så tørre ved innbygging at det ikke oppstår problemer med soppdannelse, nedbrytning av organiske materialer eller økt avgassing. Dersom byggfukt stenges inne i konstruksjoner eller ikke tørkes ut raskt nok, kan det få en rekke uheldige konsekvenser som; Inneklimaproblemer, bygningsskader og/eller forsinkelser i fremdrift

    Uttørking av byggfukt er en tidkrevende prosess som avhenger av fuktinnhold i materialer, omgivelsene og ikke minst hvordan konstruksjonen er bygget opp. For å redusere mengden fukt som må tørkes ut, må det være fokus på å holde materialene tørre i byggeprosessen, både før og etter montering. Spesielt betongkonstruksjoner mot grunnen har lang uttørkingstid, og uttørking må planlegges tidlig.

    Vi leverer:
    Agnalt & Holmen AS utfører fuktmålinger i trekonstruksjoner før lukking og for betongkonstruksjoner før eventuelt overflatebehandling eller montering av gulvbelegg.

  • Vi leverer:

    Agnalt & Holmen bidrar med analyser av sopp- og råteskader og tilbyr tiltaksplan for oppfølging og eventuell bistand med tilbud fra leverandører.

Energikartlegging Enova Energimerking Grønne lån

Enovastøtte og energimerking

  • Vi leverer:
    Agnalt & Holmen AS er godkjent energirådgiver i Enova sitt register og kan bistå med energikartlegging for å finne egnede energitiltak for borettslag, yrkesbygg og privatboliger.

    Vi bistår også gjerne ved eventuelt andre støtteordninger i din kommune som omhandler energitiltak og/eller andre av våre relevante ansvarsområder (bygningsfysikk, inneklima, dagslys).

  • Energimerking er obligatorisk for nybygg og for alle som skal selge eller leie ut boliger eller yrkesbygg. Yrkesbygg over 1000 m² skal alltid ha gyldig energiattest, og det er byggeier som har ansvaret for at bygningen oppfyller kravene i energimerkeforskriften.

    Energimerket består av en energikarakter og en oppvarmingskarakter. Energikarakter er bokstaver fra A til G, og er basert på levert energi. Oppvarmingskarakter er en femdelt fargerangering fra rødt til grønt, som viser hvilket oppvarmingssystem som er installert (menge elektrisk oppvarming).

    Vi leverer:

    Agnalt & Holmen utfører energimerking av alle bygningskategorier for både nybygg og eksisterende bygninger. Vi bistår gjerne med vurdering av tiltak for å utbedre klimaskall og/eller tekniske anlegg med fokus på å redusere levert energi til bygning, gjerne i kombinasjon med søtteordninger som feks. Enova. Lavere levert energi medfører et bedre energimerke og muligheter til blant annet gunstig grønn finansiering (grønne lån).

prosjekteringsledelse østfold

Prosjekt- og prosjekteringsledelse

  • Vi leverer:
    Agnalt og Holmen leverer prosjekt- og prosjekteringsledelse innenfor bolig, næring og industri.

bygningsbesiktigelse rystelsesmålinger setningsbolter støymåler

Bygningsbesiktigelse og målere

  • Både bygge- og anleggsarbeider vil ha risiko for skader på nærliggende byggverk og eiendommer. Ved å utføre en besiktigelse i forkant av oppstart av grave- eller sprengningsarbeider vil det sikres dokumentasjon av hvilken tilstand eiendommen var i før anleggsarbeidene startet. Dersom det underveis eller i ettertid av prosjektet meldes inn/hevdes skader vil dokumentasjonen fra forhåndsbefaringen benyttes som sammenligningsgrunnlag i skadevurderingen.

    Vi leverer:
    Besiktigelse dokumenteres med bilder med tekst og/eller video med innlesing av kommentarer.

    Agnalt & Holmen AS utfører bygningsbesiktigelse i henhold til NS 8131-4 for alle typer bygninger tilhørende bygge- og anleggsarbeider. Det anbefales å kombinere bygningsbesiktigelse med rystelsesmålere og/eller setningsbolter/setningsmålepunkter for best mulig dokumentasjon.

  • Rystelsesmålere er en effektiv metode for å kunne utelukke om rystelsene for bygge- og anleggsarbeidene har medført rystelser over fastsatte grenseverdier. Ulike arbeidsoperasjoner medfører ulike krav til grenseverdier.

    Vi leverer:
    Agnalt & Holmen AS leverer rystelsesmålere gjennom en underleverandør med lang erfaring. Vi håndterer all korrespondanse og oppfølging, og vi benytter målinger ved behov for skadevurderinger underveis eller i etterkant av prosjekt om det meldes inn/hevdes skader.

  • Setningsbolter er en god og rimelig sikkerhet for å kontrollere mot setninger underveis i prosjektet og/eller i fremtiden.

    Vi leverer:

    Setningsbolter/setningsmålepunkter monteres og måles inn for å dokumentere eventuelle setninger som følge av prosjektet. Intervall på innmålinger bestemmes i samarbeid med geotekniker og/eller anleggsarbeidere avhengig av hvilke arbeider som utføres. Setningsboltene lar vi gjerne stå igjen etter prosjektslutt, slik at dersom det skulle meldes inn skader i etterkant av prosjektet kan det uføres en ny innmåling for kontroll av setninger, selv om prosjektet avsluttes.

  • Støymålere er nødvendig for arbeider som tilsier behov for dette, f.eks. ved spunting av byggegrop.

    Vi leverer:

    Agnalt & Holmen leverer støymålere gjennom en underleverandør med lang erfaring. Vi håndterer all korrespondanse og oppfølging.

BIM og Digitalisering

BIM koordinator parametrisk design kurs
  • Mange byggherrer og entreprenører har et forhold til BIM og bruk av modeller. Men har de forankret dette i ledelsessystem og ved oppstart av prosjekter?

    Vi leverer:
    Agnalt og Holmen over ti års erfaring med utarbeidelse av styringsdokumenter for BIM og praktisk digitalisering.
    Agnalt og Holmen tilbyr bistand med utførelse av en BIM-strategi. Fra innledende kartlegginger til utarbeidelse av styringsdokumenter og implementering i organisasjonen.

  • Effektiv koordinering av modeller og informasjon i byggeprosjekter er avgjørende for prosjektgjennomføringen.

    Vi leverer:
    Agnalt og Holmen har ansatte med over 15 års erfaring med BIM og BIM-koordinering innenfor bolig, næring, industri og samferdsel og har erfaring med de fleste tekniske plattformer for samarbeid i norsk byggebransje. Vi hjelper deg med oppsett av BIM gjennomføringsplan, kjøring av kollisjonskontroller, navngivning av filer i prosjektet og alt annet av teknisk oppsett. Så slipper du.

  • Mange ser verdien i nye måter å jobbe på. Nye digitale verktøy gjør oss mer effektive, gitt at de brukes riktig.

    Vi leverer:
    Agnalt og Holmen har over 10 års erfaring med å holde foredrag og kurs innenfor digitale verktøy og metoder. I tillegg elsker vi å lære bort! Se vår egen kursside for informasjon

  • BIM-modeller har gjort det lettere å være koordinerte gjennom komplekse prosjekter, men det er ikke alltid man har tiden eller muligheten til å gjøre det selv.

    Vi leverer:

    Vi har lang erfaring med modellering og uttegning for RIG, RIB, RIAku, RIBr, LARK og flere andre fag. Spør oss!

  • Parametrisk modellering er ikke bare en “kjekt og ha”, men en nødvendighet i mange prosjekter. Om du skal modellere eller tegne ut basert på regler, er parametrisk modellering veien å gå.

    Vi leverer:
    Agnalt og Holmen har utstrakt kompetanse på parametrisk design i Dynamo, Python og Grasshopper og har bistått i mange av Nordens største prosjekter med dette, så som Vikingtidsmusseet, rehabilitering av Globen med mer. Vi hjelper deg med alt innenfor parametrisk design og modellering!